China heeft kritiek op zoekactie Boeing

China heeft kritiek geuit op de eerdere zoekacties naar de vermiste Boeieng van Malaysia Airlines. ,,Het is bekend dat door onjuiste of op zijn minst onvolledige informatie tijdens zoekacties in de Zuid-Chinese Zee kostbare tijd is verspild", aldus een verklaring via staatspersbureau Xinhua dinsdag.

Door een gebrek aan transparantie tussen betrokken landen zouden enorme inspanningen tevergeefs zijn geweest tijdens het zoeken naar het vermiste toestel. ,,Er is geen excuus om dezelfde fouten weer te maken."

Volgens China mag de nationale veiligheid van een land niet als excuus worden gebruikt om belangrijke informatie niet te delen. ,,Een geheim mag geen levens kosten."

,,Er valt niet te ontkennen dat de huidige zoekactie, waarbij 26 landen betrokken zijn, lastig is. Dus natuurlijk is het een enorme uitdaging om tijdig en volledig informatie uit te wisselen. Maleisië is verantwoordelijk voor het opzetten van een platform om informatie te delen. Maar andere landen, waaronder ook supermacht de Verenigde Staten, hebben de plicht om actuele gegevens en informatie te delen."

Volgens China is er geen excuus om informatie achter te houden die duidelijkheid kan verschaffen over het lot van de 239 vermisten.

China heeft kritiek op zoekactie Boeing
China heeft kritiek op zoekactie Boeing (Foto: ANP)