Biden: VS overwegen troepenmacht in Baltische staten

De Verenigde Staten overwegen een troepenmacht in de Baltische staten te stationeren om de collectieve verdediging van de NAVO-bondgenoten tegen de agressie van Rusland te benadrukken. Dat heeft de Amerikaanse vicepresident Joe Biden dinsdag gezegd in de Poolse hoofdstad Warschau.

Volgens Biden kunnen de militairen oefeningen houden op het land en op zee en deelnemen aan trainingsmissies. Hij wees er nog eens op dat de verdediging van bondgenoten op grond van het NAVO-verdrag 'in steen gebeiteld' is. Vorige week stuurden de VS op verzoek van Warschau al driehonderd militairen van de luchtmacht en een tiental F16-gevechtsvliegtuigen naar Polen.

De vicepresident deed zijn uitspraken na een onderhoud met de Estse president Toomas Hendrik Ilves in Warschau. Woensdag spreekt hij met de Litouwse president Dalia Grybauskaite en de Letse president Andris Berzins.

Biden is naar Europa gereisd om de bondgenoten gerust te stellen. Met name de Baltische staten, die grenzen aan Rusland, maken zich na de annexatie van de Krim grote zorgen over de expansiedrift van Rusland. Biden zei dat de VS er ook aan werken om de bondgenootschappelijke bewaking van het luchtruim van de Baltische staten te versterken.

Biden waarschuwde tevens dat de VS bereid zijn meer sancties te treffen als Rusland ook andere delen van Oekraïne inlijft. "Rusland heeft een hele reeks argumenten aangevoerd om te rechtvaardigen wat niets minder dan landjepik is", zei hij. "Maar de wereld doorziet de Russische daden en verwerpt de gemankeerde logica daarachter."