Leden Doema willen op sanctielijst VS en EU

De sancties die de Verenigde Staten en de Europese Unie tegen Rusland hebben ingesteld lijken de getroffen personen niet te deren. Integendeel: alle leden van de Russische Doema willen op de zwarte lijst worden gezet, meldt de Russische krant Izvestia. Volgens de parlementsleden hebben de sancties niks te maken met het referendum dat zondag op de Krim werd gehouden, maar gaat het om een wraakactie voor de vorig jaar ingevoerde wet die het 'propageren van homoseksualiteit' verbiedt. Een van de mensen tegen wie maandag sancties zijn ingesteld is Jelena Mizoelina, de voorzitter van de Doemacommissie voor Familie-, Vrouwen- en Kinderzaken. Zij was een van de voorvechters van de antihomowet die door bijna alle westerse landen fel is veroordeeld.

"Het feit dat Jelena Mizoelina op die lijst staat bewijst dat deze sancties niks te maken hebben met de zogenaamde Krim-kwestie", aldus een verklaring van de Doema. "Het is ook duidelijk dat deze politieke hysterie een reactie is op het initiatief van Jelena Mizoelina om homopropaganda onder kinderen te verbieden."

De leden van de Doema herinneren de VS en de EU er aan dat de stemming over de antihomowet in de Doema unaniem was. Derhalve, zo redeneren ze, moeten alle 436 parlementariërs op de zwarte lijst worden gezet. "Wij ruilen onze principes niet uit en we zijn niet bang voor sancties."