'Buitenaards contact binnen twintig jaar'

Seth Shostak, astronoom van het SETI-instituut, is ervan overtuigd dat de mensheid binnen nu en twintig jaar signalen van buitenaardse levensvormen zullen oppikken. De wetenschapper is ervan overtuigd dat op andere planeten- in tegenstelling tot op aarde- wèl intelligent leven moet voorkomen.

De man met wiens naam je prima voorzitter zou kunnen zijn van een intergalactische handelsfederatie, komt tot deze conclusie op basis van de snelheid waarmee de huidige technologie zich ontwikkelt. Met betere apparatuur en snellere computers is het mogelijk om veel sneller de radioactiviteit rondom diverse sterren te scannen en analyseren. Sinds de start van het SETI-project zijn ettelijke duizenden sterren beluisterd, maar tot nu toe heeft dat niets opgeleverd. In de nabije toekomst moet het mogelijk zijn om in kortere tijd miljoenen sterren te onderzoeken. Seth van SETI heeft goede hoop dat daar wat leuks tussen zou moeten zitten. En - wie weet- kunnen we dus binnen twintig jaar buitenaardse versies bekijken van irritante spelshows of een programma vergelijkbaar met lingo.

De onderzoeker heeft trouwens niet de illusie dat we ook daadwerkelijk een goed gesprek kunnen voeren met groene mannetjes. Hij vermoedt namelijk dat de dichtstbijzijnde ster met een planeet waarop intelligent leven te vinden zou zijn, zich al snel op ettelijke honderden lichtjaren bij ons vandaan bevindt. In een gunstig geval zou je zo om de vierhonderd jaar elkaar een whatsappje kunnen sturen. Veel te lang natuurlijk voor een beetje normale communicatie.

SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) is een grootschalig onderzoek naar buitenaards intelligent leven. Met flinke radiotelescopen wordt de hemel afgezocht naar signalen uit de ruimte die kenmerken hebben dat ze veroorzaakt zouden kunnen zijn door een soort beschaving.