Speurders MaleisiŽ vragen nog elf landen te hulp

Maleisië heeft nog eens elf landen om hulp gevraagd bij de zoektocht naar het nu al een week spoorloze passagiersvliegtuig. Satellietgegevens wijzen uit dat de Boeing-777 van Malaysia Airlines kan zijn verdwenen in een gebied dat zich uitstrekt van Kazachstan tot Australië. Maleisië hoopt op aanvullende informatie van de nieuwe helpers, omdat de speuroperatie anders onbegonnen werk lijkt.

Onderzoekers gaan er inmiddels van uit dat de verdwijning van vlucht MH370, die met 239 inzittenden op weg was van Kuala Lumpur naar Beijing, geen ongeluk was. De communicatiemiddelen van het toestel zijn onderweg opzettelijk uitgeschakeld en de Boeing verlegde zijn koers in westelijke richting.

Uit satellietsignalen die ruim 7,5 uur na de start nog zijn opgevangen valt op te maken dat het lijntoestel zich toen ergens bevond in een gekromde strook die zich uitstrekt van Centraal-Azië tot ver boven de Indische Oceaan. Omdat een groot passagiersvliegtuig als dit boven land al gauw opgemerkt wordt achten onderzoekers het waarschijnlijk dat het boven de oceaan is zoekgeraakt.

Met de nieuwe helpers meegerekend nemen straks 25 landen deel aan de zoektocht naar het verdwenen vliegtuig. De Maleisische regering hoopt dat een aantal Aziatische landen kunnen uitsluiten dat het toestel door hun luchtruim is gevlogen, zodat het zoekgebied kan worden ingeperkt.

Australië stuurt zondag een vliegtuig naar de afgelegen Kokoseilanden. Die Australische archipel, die ongeveer twaalfhonderd kilometer van Indonesië ligt, zou over een geschikt vliegveld beschikken.

De landen die inzittenden van het vliegtuig leverden hebben van Maleisië het verzoek gekregen deze na te trekken.

De Maleisische politie onderzoekt ondertussen de vluchtsimulator die de piloot van de Boeing-777 thuis gebruikte. Het computerprogramma kan de politie wellicht wijzer maken over de kennis en plannen van piloot Zaharie Ahmad Shah. Alles wijst er inmiddels op dat degene die het vliegtuig op het moment van de verdwijning bestuurde precies wist hoe hij onder de radar kon blijven.

De gezagvoerder en zijn co-piloot Fariq Abdul Hamid kregen de vlucht door de roostermaker toegewezen, maakten de autoriteiten zondag bekend. Ze hadden niet gevraagd om samen te worden ingezet. Dat maakt het onwaarschijnlijk dat het tweetal de verdwijning heeft beraamd.