Donderdag Kamerdebat over deal Teeven

De Tweede Kamer houdt donderdagmiddag een debat over de omstreden witwasdeal die staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in 2000 als officier van justitie heeft gesloten met de drugscrimineel Cees H.

Nog voor het debat moet minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) schriftelijke vragen van de Kamer beantwoorden. De antwoorden moeten uiterlijk donderdag om 12.00 uur binnen zijn. Naar aanleiding daarvan kan de Kamer nog besluiten het debat uit te stellen naar dinsdag, als er meer tijd nodig is om de antwoorden te bestuderen.

Bij het debat moet ook staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) aanwezig zijn, omdat de deal geheim is gehouden voor de Belastingdienst. De fiscus valt onder Wiebes. Teeven zelf hoeft niet te komen, omdat Opstelten politiek verantwoordelijk is voor het Openbaar Ministerie.

Het tv-programma Nieuwsuur meldde dinsdagavond dat de schikking inhield dat H. 750.000 gulden aan de staat betaalde, maar ook dat de staat meer dan vijf miljoen gulden witwaste voor H. De Belastingdienst werd hierbuiten gehouden. Waarom hiervoor werd gekozen, is niet duidelijk. De advocaat van H., Jan-Hein Kuijpers, ontkende in Nieuwsuur dat H. informatie heeft geleverd.

Volgens Opstelten was de schikking 'in lijn met de toen geldende wet- en regelgeving', zo meldde hij dinsdagavond in een schriftelijke verklaring. Teeven zelf sprak woensdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer van 'oude koeien'. Hij wilde geen vragen over de zaak beantwoorden.

Zowel Opstelten als Teeven verwees naar antwoorden op Kamervragen uit 2002 over de zaak, van toenmalig minister van Justitie Benk Korthals, de huidige VVD-voorzitter. In die antwoorden wordt echter niet ingegaan op het feit dat de deal is verzwegen voor de fiscus.

Fred Teeven (Foto: Novum)
Staatssecretaris Fred Teeven (Foto: Novum)