Toots Thielemans (91) bergt mondharmonica op

Toots Thielemans heeft al zijn geplande concerten geannuleerd. De 91-jarige mondharmonicaspeler beëindigt zijn muzikale carrière, melden Belgische media woensdag. De Belgische jazzgrootheid zou in maart en mei nog enkele concerten geven in Antwerpen, maar zijn gezondheid laat hem in de steek.

Jean 'Toots' Thielemans is naar eigen zeggen niet sterk genoeg meer om een heel concert uit te spelen. De mondharmonicaspeler - die bij het grote publiek bekend werd met Bluesette uit 1962 en in Nederland tekende voor de muzikale intro van de politieserie Baantjer - wil zijn publiek niet teleurstellen en zegt daarom alle geplande concerten af.

"Toots Thielemans wil genieten van de rust die hij heeft verdiend", zegt zijn manager Veerle Van de Poel tegen de Vlaamse omroep VRT. Bij monde van zijn manager bedankt hij zijn fans en medemuzikanten. "Hij hoopt dat iedereen hem zal blijven herinneren als het ketje uit Brussel dat uitgroeide tot een wereldburger."

De Belgische jazzgrootheid begon zijn muzikale carrière op 3-jarige leeftijd met een accordeon en nam al snel ook de harmonica ter hand. Hij was in zijn jeugd al dol op de gitaarmuziek van Django Reinhardt en werd ook beïnvloed door jazzlegende Charlie Parker. Toots werd in eerste instantie bekend door zijn spel op gitaar en fluit. Zijn grote doorbraak kwam in 1950 als begeleider van Benny Goodman.

De Belgische muzikant verhuisde naar de Verenigde Staten en werkte samen met grote musici als Ella Fitzgerald, Quincy Jones en Billy Joel. Hij werd in 2001 door koning Albert II tot baron verheven. Een verheffing in de adelstand is het Belgische equivalent van een Nederlandse koninklijke onderscheiding.