VVD wil van uitkeringsverdrag met Marokko af

Nederland moet een verdrag met Marokko opzeggen om zo de export van kinderbijslag en andere uitkeringen aan banden te kunnen leggen. Daarvoor pleit VVD-Kamerlid Anoushka Schut dinsdagavond in EenVandaag.

"Drie jaar lang zijn we nu al aan het onderhandelen met Marokko, om het verdrag aan te passen, om de uitkeringen te kunnen verlagen, maar dat wil Marokko helemaal niet", stelt het Kamerlid tegenover EenVandaag. "Dan zit er maar één ding op, en dat is het verdrag per direct opzeggen."

Het geduld bij de liberalen is op. "Hoe lang moeten we nog naar de pijpen van Marokko dansen?", stelt Schut, die spreekt van 'disrespect' van Marokko tegenover Nederland.

Het kabinet wil de uitkeringen kunnen stopzetten van Marokkanen die in Nederland hebben gewerkt, maar weer zijn teruggekeerd naar hun thuisland. Het gaat daarbij om de kinderbijslag en het kindgebondenbudget. Ook wil minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) de hoogte van de uitkeringen die overblijven aanpassen aan het welvaartsniveau van Marokko. Het bedrag valt hierdoor lager uit.

De bewindsman werd eerder door de rechter teruggefloten. Het zogeheten Sociale Zekerheidsverdrag met Marokko zou het terugschroeven van de uitkeringen juridisch onmogelijk maken. Asscher heeft het opzeggen van het verdrag nooit uitgesloten, maar wil eerst proberen om Marokko langs diplomatieke weg te bewegen om het verdrag aan te passen. De Tweede Kamer debatteert binnenkort over de export van uitkeringen.