Reiziger met gestolen paspoort was asielzoeker

Een van de twee mannen die met gestolen paspoorten aan boord waren gekomen van het verdwenen Maleisische verkeersvliegtuig was vermoedelijk geen terrorist, maar een 19-jarige Iraniër die asiel wilde zoeken in Duitsland. Zijn moeder wachtte tevergeefs op hem in Frankfurt en nam contact op met de politie.

De andere man die met de Iraniër reisde was op dezelfde dag in Maleisië aangekomen, maar is nog niet geïdentificeerd, zei politiechef Khalid Abu Bakar dinsdag.

De Boeing 777 van Malaysian Airlines verdween zaterdag op een vlucht van Kuala Lumpur naar de Chinese hoofdstad Beijing. Er waren 239 mensen aan boord. Van het toestel zijn geen noodsignalen opgevangen en tot nog toe zijn ook geen sporen van het wrak gevonden.

Onderzoekers hebben nog geen enkele mogelijkheid uitgesloten, zoals een kaping, sabotage of persoonlijke motieven van passagiers of bemanningsleden om het toestel te laten neerstorten. Khalid zei dat de politie 'geen informatie of inlichtingen vooraf had over enige betrokkenheid van terroristen'.