Geen loonsverhoging dit jaar voor bouwvakkers

De werkgevers en de vakbonden in de bouwsector hebben maandag afgesproken de cao van vorig jaar zonder wijzigingen te verlengen tot en met eind dit jaar. Dat betekent dat werknemers in de sector er dit jaar geen geld bij krijgen. Dat hebben Bouwend Nederland, FNV Bouw en CNV Vakmensen bekendgemaakt.

Werkgeversorganisatie Bouwend Nederland spreekt van een 'tussen-cao'. De partijen hebben afgesproken om dit jaar wel meer werk te maken van de naleving van de bestaande cao. Nu er een nieuwe cao is, kan deze snel algemeen verbindend worden verklaard, zodat deze gaat gelden voor alle werkgevers in de bouw.

De partijen hebben verder besloten om nog voor de zomer om tafel te gaan om te praten over een modernere cao voor 2015 en de jaren daarna. Volgens de bonden is daarvoor wel cruciaal dat de werkgevers laten zien dat het menens is met de naleving van de huidige cao. "Wat dat betreft is dit jaar dan ook een belangrijke testcase", zegt Mieke van Veldhuizen van FNV Bouw.

De bonden hadden oorspronkelijk ingezet op een loonsverhoging van tweeënhalf procent. Werknemers zouden dat gedeeltelijk zelf betalen door tijdelijk twee vrije dagen in te leveren. Volgens de werkgevers leidde dat echter tot bijna drieduizend extra verloren banen in de al slechtlopende sector.