Islamitische politieke partij gaat landelijk

De islamitische Partij van de Eenheid (PvdE) doet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Het partijbestuur heeft dat voornemen onlangs bekrachtigd, melden de Haagse lijsttrekkers Arnoud van Doorn en Abdou Khoulani maandag.

De partij doet op 19 maart al mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag, Amsterdam en Roermond. Uit alle delen van het land kwamen volgens Van Doorn, die in het verleden actief was voor de PVV, echter vragen waarom de partij niet in andere steden meedoet.

"Via de mail, social media kregen we honderden vragen en steunbetuigingen. Dat heeft ons over de streep getrokken", zegt Van Doorn. "Wij krijgen niet alleen veel steun in de vier grote steden, maar ook uit bijvoorbeeld Groningen en Maastricht."

De PvdE wijst erop dat Nederland inmiddels ruim een miljoen moslims telt. Met zo'n achterban moet het volgens de partij mogelijk zijn om in 2017 twee of drie zetels in de Tweede Kamer te behalen. "Blijkbaar voorzien we in een behoefte en heeft men waardering voor onze inzet de afgelopen jaren", aldus Khoulani.

De partij is nu achter de schermen bezig om straks landelijk actief te kunnen zijn, aldus Van Doorn. "Dat doe je niet in een nacht. Met een groep deskundigen en een campagneteam zijn we bezig om topkandidaten te vinden en een goed programma te maken. Daar hebben we wel een jaar voor nodig."

Het is de bedoeling dat de landelijke Partij van de Eenheid net als de lokale afdelingen uitgaat van de eigen kracht van de islamitische gemeenschap. Daarbij wil de partij veel aandacht besteden aan het slaan van bruggen tussen moslims en niet-moslims.