William 'Wild Bill' Guarnere overleden

De wereld is een held kwijt. Zaterdag is in de VS namelijk William Guarnere overleden. Guarnere maakte deel uit van de beroemde Easy Company, een van de meest bekende en geroemde legereenheden uit de Tweede Wereldoorlog.

Guarnere, afkomstig uit Philadelphia, meldde zich na het bombardement op Pearl Harbor aan bij de zogenaamde Army Airborne, de Amerikaanse valschermtroepen. Hij werd ingedeeld bij de E-compagnie van het 2e bataljon van de 506de regiment van de 101st Airborne Division en maakte met die eenheid zijn eerste sprong in vijandelijk gebied op de vooravond van D-Day.

Op D-Day zelf maakte Guarnere deel uit van de ad hoc-eenheid die de aanval op Brécourt Manor uitvoerde. Hiervoor kreeg hij de Silver Star, de op twee na hoogste onderscheiding van het Amerikaanse leger. Later parachuteerde hij ook Nederland in tijdens operatie Market Garden.

Aan het begin van het Ardennenoffensief werden Guarnere en zijn eenheid naar Bastenaken verplaatst. Het was daar dat hij tijdens een artilleriebombardement een been verloor, terwijl hij een van zijn strijdmakkers naar veiligheid wilde slepen. Het betekende het einde van zijn legercarrière.

Guarnere stond bekend om zijn vechtlust, wat hem de bijnaam 'Wild Bill' opleverde. Zijn vroegere commandant Richard Winters sprak vol lof over hem. Bij het grote publiek is hij vooral bekend als personage in de serie Band of Brothers, die om Easy Company draait.

Na de oorlog keerde hij terug naar Philadelphia. Hij was actief bij veteranenorganisaties en hij schreef samen met Edward 'Babe' Heffron' een boek over hun ervaringen tijdens de oorlog. Uiteindelijk deed een gescheurde ader wat de Duitsers nooit gelukt is.

William 'Wild Bill' Guarnere is 90 jaar oud geworden.