Kamer wil opheldering over plannen ING

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) moet opheldering geven over de plannen van ING om bedrijven informatie te verkopen over het betalingsgedrag van hun klanten. Dat eist een meerderheid van de Tweede Kamer.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer en de VVD'ers Foort van Oosten en Aukje de Vries melden maandag op Twitter dat ze vragen over de kwestie willen stellen aan de bewindsman. Ook Eddy van Hijum van oppositiepartij CDA eist opheldering. Hij stelt dat de bank de grenzen van de privacyregels probeert op te rekken.

Van Hijum heeft 'grote twijfels' bij de plannen van de bank, zo zei hij maandag tegen RTL Z. Hij wijst erop dat banken zelf een gedragscode hebben ondertekend waarin ze hebben afgesproken om heel voorzichtig om te gaan met de privacy van klanten. "Daarmee staat het op zijn minst op gespannen voet."

Volgens de CDA'er dreigt een 'hellend vlak' waarbij banken gaan grasduinen in de betaalinformatie van hun klanten. "De vertrouwensrelatie als klant met de bank komt hiermee wel onder druk te staan." Van Hijum snapt dat de gegevens een grote commerciële waarde vertegenwoordigen, maar hij vindt dat deze vertrouwensrelatie een stuk zwaarder moet wegen.

"Laten ze eerst maar eens werken aan een oplossingen voor al die storingen", sneerde hij nog. Het internetbankieren van ING werd de afgelopen tijd vele malen getroffen door een storing.