'Prominenten' Kiev: EU, VS, help!

De Europese Unie en de Verenigde Staten moeten samen optrekken tegen Rusland om de Russische inval op de Krim ongedaan te maken. Daartoe hebben de gewezen Oekraïense bokskampioen Vitali Klitsjko en zakenmagnaat Petro Porosjenko, die zich zouden warmlopen voor de Oekraïense presidentsverkiezingen, vrijdag opgeroepen. Het tweetal was te gast bij de Franse president François Hollande.

Europa en de VS zijn het niet eens over het beste antwoord op de spanningen rond het Oekraïense schiereiland. Washington kiest voor harde woorden en stevige sancties tegen Rusland. EU-lidstaten als Nederland opereren voorzichtiger, uit angst de handel met Rusland te schaden. Van een krachtig Europees antwoord kwam het daardoor vooralsnog niet.

Porosjenko hield de EU en de VS vrijdag voor dat Oekraïne wil dat zij 'met een mond spreken en op dezelfde golflengte zitten'. Klitsjko, een van de kopstukken van de protestbeweging die vorige maand president Viktor Janoekovitsj wist te verdrijven, hamerde eveneens op een eensgezind optreden van het Westen.

Klitsjko, die in mei een gooi doet naar het presidentschap van zijn land, zei dat het conflict rond de Krim niet 'op militair niveau' moet worden opgelost. Hij toonde zich 'natuurlijk' bang voor de Russische interventie, maar 'we moeten alles in het werk stellen om te voorkomen dat er ook maar een druppel bloed wordt verspild'.

Hollande veroordeelde na afloop van zijn onderhoud met Klitsko en Porosjenko het streven van het parlement van de autonome deelrepubliek van de Krim zich aan te sluiten bij Rusland. Maar hij blijft Moskou uitnodigen de kwestie door middel van onderhandelingen op te lossen, zei hij.

Canada hekelde vrijdag 'de onwettige militaire bezetting' van de Krim door Moskou. De regering van premier Stephen Harper trof vrijdag strafmaatregelen tegen personen die de territoriale integriteit van Oekraïne bedreigen. Voor hen geldt onder meer een inreisverbod.