Topsalarissen publieke sector per 2015 gekort

Vanaf 1 januari 2015 mogen bestuurders in de publieke en semipublieke sector niet meer verdienen dan een minister, 177.410 euro. Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel hiertoe van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). Nu is het maximum vastgesteld op 130 procent van een ministersalaris.

De verlaging leidt niet tot kwaliteitsverlies in de publieke en semipublieke toplaag, zei Plasterk vrijdag na afloop van de ministerraad. "Sinds de vorige keer dat het maximum werd verlaagd hebben we goede mensen kunnen aannemen. Ministers verdienen ook een heel mooi salaris. Meer dan een hoogleraar en meer dan een burgemeester bijvoorbeeld."

Bestuurders die nu al boven de grens zitten, gaan er na vier jaar stapsgewijs op achteruit, zegt Plasterk. Het kabinet wil de inkomens in de sector meer maatschappelijk aanvaardbaar maken. Ook moeten met de maatregel 'onwenselijke salarisontwikkelingen uit het verleden worden gecorrigeerd'.

De nieuwe norm gaat gelden voor onder meer bestuurders van woningcorporaties en ziekenhuizen. Er zijn uitzonderingen mogelijk, maar daarvoor moet het kabinet goedkeuring geven. Plasterk verwacht niet dat er meer dan een 'handjevol' uitzonderingen komen.

Het maximuminkomen is vanaf 2015 vastgesteld op 144.108 euro. Onkosten en pensioenbijdrage meegerekend komt de maximale vergoeding uit ook 177.410 euro.