[WK] Broersen pakt wereldtitel vijfkamp

Nadine Broersen heeft voor een grote verrassing gezorgd door in Sopot de wereldtitel op de vijfkamp te pakken. Vanaf het eerste onderdeel leek ze al hard op weg naar een medaille, en op de afsluitende 800 meter wist ze haar koppositie te verdedigen.

Al vanaf het eerste onderdeel op vrijdagochtend, de 60 meter horden, leek er iets heel moois in te zitten voor de 23-jarige Broersen. Haar persoonlijk record van 8,32 seconden liet ze volgen door een nationaal record bij het hoogspringen van 1,93 meter. Bij het kogelstoten kwam ze tot een afstand van 14,59 meter, waarna ze 6,17 meter ver sprong bij het verspringen.

Op de afsluitende 800 meter kwam ze als zesde over de finish, in opnieuw een persoonlijk record van 2:14.97. Die tijd was ruimschoots voldoende voor de wereldtitel. De Canadese Brianne Theisen-Eaton deed vanaf de eerste meters een dappere poging om Broersen van het goud te houden, maar strandde uiteindelijk op de tweede plek. Alina Fodorova uit Oekraïne legde beslag op het brons.

De totaalscore van 4830 punten was ook een nationaal record voor Broersen. Het oude record was sinds maart 2007 in handen van Karin Ruckstuhl met 4801 punten. Het was de eerste Nederlandse medaille op het WK indoor sinds Ruckstuhl in 2006 het zilver pakte op de vijfkamp. De laatste Nederlandse wereldtitel was nog veel langer geleden. In 1989 wonnen Nelli Fiere-Cooman en Elly van Hulst goud op het WK. 

Broersen tijdens het WK in Moskou in 2013, waar ze door een val op de horden kansloos was (Foto: PRO SHOTS/GEPA)
Broersen tijdens het WK in Moskou in 2013, waar ze door een val op de horden kansloos was (Foto: PRO SHOTS/GEPA)