'Bedenker' bitcoin ontkent betrokkenheid

De vermeende uitvinder van de bitcoin, Satoshi Nakamoto, ontkent iets te maken te hebben met de digitale munteenheid. Nakamoto is naar eigen zeggen niet 'het gezicht achter bitcoin', zoals het Amerikaanse tijdschrift Newsweek donderdag schreef. Volgens de Amerikaanse Japanner heeft de schrijver van het stuk zijn uitspraken verkeerd begrepen.

Nakamoto zei in het verhaal 'niet langer betrokken te zijn'. Hij kon 'er verder niets over zeggen', zo tekende Newsweek op. Volgens Nakamoto doelde hij daarmee echter op zijn loopbaan in de techniek. "Het klonk alsof ik voorheen betrokken was bij bitcoin en nu niet meer", zegt hij vrijdag. "Maar dat is niet wat ik bedoelde."

Na het verhaal van Newsweek werd de techneut bedolven onder de telefoontjes, zegt hij. Amper enkele uren na publicatie stond er al een flink pak journalisten voor de ingang van Nakamoto's bescheiden woning in Temple City in Californië. Alleen in ruil voor een 'gratis lunch' wilde hij met een journalist spreken.

Met het artikel over Nakamoto leek even een einde te komen aan de zoektocht naar de mysterieuze bedenker van de bitcoin. De auteur van het Newsweek-verhaal blijft er echter bij dat Nakamoto de uitvinder van de muntsoort is.