Nog vier Nederlandse universiteiten bij wereldtop

Vier Nederlandse universiteiten behoren tot de beste van de wereld. Dat is er een minder dan vorig jaar, toen vijf universiteiten in de top honderd stonden. Dat blijkt uit de World Reputation Rankings van het Britse tijdschrift Times Higher Education die woensdag werd gepubliceerd. De Wageningen University, vorig jaar hekkensluiter op honderd, is dit jaar gezakt.

De TU Delft scoort net als voorgaande jaren het hoogst. De universiteit klimt dit jaar naar plaats 42, negen plekken hoger dan in 2013. De Universiteit Leiden verliest terrein en zakt van 65 naar de plaatsen tussen 81 en 90. Vanaf de vijftigste plek geeft de Times Higher Education geen exacte rang per universiteit, maar zijn de universiteiten per tien alfabetisch gerangschikt.

Tegenover de daling van Leiden staat de stijging van de Universiteit van Amsterdam (UvA), vorig jaar nog tussen de 81 en de 90. De UvA staat dit jaar één treetje hoger, namelijk tussen 71 en 80. De Universiteit Utrecht staat eveneens 81 en 90, net als vorig jaar.

De lijst is samengesteld op basis van onderzoek onder meer dan tienduizend academici wereldwijd. De Amerikaanse Harvard University voert de lijst net als vorig jaar aan. De lijst wordt verder met 46 noteringen gedomineerd door universiteiten uit de Verenigde Staten. Ook Londense universiteiten doen het goed. De Britse hoofdstad staat met zes universiteiten in de top honderd.