Demmink blinde vlek voor oud-politiechef

Voormalig hoofdinspecteur van de politie in Amsterdam Jaap Hoek herinnert zich niet dat topambtenaar Joris Demmink verdachte was in het onderzoek naar netwerken van hooggeplaatste pedofielen. Dat vertelde Hoek woensdagmiddag onder ede tijdens een getuigenverhoor in de zaak rond Demmink. Hij weersprak de woorden van een andere politieman die in de ochtend als getuige optrad.

De zedeninspecteur vertelde dat het Rolodex-onderzoek begon toen zijn afdeling de agenda had gevonden van twee schandknapen. In die agenda stonden twee geheime piketnummers van het ministerie van Justitie. Toen vervolgens onderzoek werd gedaan naar verdachte telefoonnummers viel het telefoonverkeer helemaal stil, vertelde de politieman. Deze getuige herinnerde zich ook niet dat drie officieren van justitie verdacht waren in deze zogenoemde Rolodex-zaak.

Hij voegde eraan toe dat hij het mislukken van de Rolodex-zaak beschouwde als de grootste nederlaag uit zijn loopbaan, vlak voor zijn pensionering. Een advocaat wees Hoek op een interview dat hij kort na zijn pensionering gaf. Daarin stelde de zedeninspecteur dat pedofielen vaak hoogopgeleide mensen zijn. In dat interview doelde hij niet op de Rolodex-zaak, antwoordde de getuige, maar op andere zaken uit zijn carrière.

Op een Wob-verzoek antwoordde het ministerie eerder dat in het Rolodex-onderzoek twee hoofdofficieren van justitie en twee andere medewerkers met een juridische overheidsfunctie onder de loep zijn genomen. Het ministerie ontkent dat er op het departement documentatie is te vinden over besprekingen rondom de aantijgingen tegen Demmink. Als reden wordt aangevoerd dat de inmiddels gepensioneerde voormalig secretaris-generaal nooit formeel verdachte is geweest.

De politiemensen treden op als getuige op verzoek van Stichting de Roestige Spijker. Deze stichting wil een film over Joris Demmink verspreiden. Demmink eist een verbod. De getuigen moeten het belang van de film aantonen. De getuigenverhoren gaan maandag verder. Dan komt een voormalig stafmedewerkster van het ministerie van Justitie aan het woord.