V.d. Laan is asielactivisten zat

Zondag demonstreerde een groep uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam bij de ambtswoning van de burgemeester. Die bleek geïnteresseerd in hun verhaal maar liet ook duidelijk merken niets te willen weten van de politieke activisten die waren meegekomen.

De groep die al zo'n anderhalf jaar door Amsterdam zwerft en eerder in onder meer de Vluchtkerk en de Vluchtflat vertoefde, werd door Eberhard van der Laan uitgebreid te woord gestaan. De burgemeester schoot echter uit zijn slof toen activisten zich in de discussie probeerden te mengen. "Met jullie praat ik niet!", beet hij ze toe.

Van der Laan was pissig over een vergelijking met razzia's uit 1941 die 'Indymedia-activisten' maakten met het gemeentebeleid. Volgens de burgervader willen de asielmilitanten de groep alleen maar bijelkaar houden en frustreren ze zo pogingen van de gemeente om mensen via individuele aanpak te helpen.

Een activiste noemde de houding van Van der Laan later een 'goedkope poging' om hen en de asielzoekers en 'uit elkaar te spelen'. Ze hebben de groep in hun eigen optiek immers steeds geholpen, onder meer door panden voor ze te kraken.

Sinds een paar maanden zit een deel van de asielzoekers in een voormalig huis van bewaring, de zogenoemde Vluchtbajes. Daar wordt samen met de gemeente gewerkt aan individuele oplossingen. Van der Laan benadrukt dat dit in het gros van de gevallen terugkeer is. Een ander deel van de groep die niet mee wilde werken zit in een ander onderkomen dat door de activisten werd gekraakt.


'Já, hier staat een geagiteerde burgemeester' (beeld: AT5)