'Noodzaak Gay Pride neemt toe'

Het organiseren van homo-evenementen als de Amsterdamse Gay Pride is nog altijd hard nodig. De situatie voor homo's en lesbiennes wordt er niet beter op nu naast de anti-homopropagandawet in Rusland ook in Uganda een nieuwe wet tegen homo's is getekend. Dat heeft de Stichting Amsterdam Gay Pride zondag gezegd tijdens de loting van de botenparade.

"Ieder jaar verwelkomen en omarmen wij duizenden lesbiennes, biseksuelen, homoseksuelen en transgenders in Amsterdam, die in het land van herkomst niet voor hun geaardheid uit kunnen komen. Voor hen is het belangrijk dat de Pride ook de komende jaren blijft gewaarborgd", stelt directeur Irene Hemelaar in een verklaring. "Dit soort evenementen zijn pas overbodig, ook in een voorlopersstad als Amsterdam, wanneer zij waar ook ter wereld veilig uit de kast kunnen komen."

Hemelaar stelt dat ook in Nederland nog altijd werk te verzetten is. "Nederland mag internationaal dan wel bekend staan als tolerant en vrij, toch zijn er ook in onze samenleving bevolkingsgroepen te vinden die niet vrij zijn om te kiezen voor het eigen geluk." Volgens de directrice zijn die mensen ook te vinden 'in onze eigen buurten en wijken'.

Tijdens de loting voor de Canal Parade werd duidelijk dat dit jaar in ieder geval een joodse, Marokkaanse en Amerikaanse boot meevaren. Voor het evenement hadden zich 120 boten ingeschreven, waarvan er veertig moesten afvallen. De Canal Parade vindt op 2 augustus plaats.


Om alvast in de stemming te komen