'Kinderen zijn vieze racisten'

Een tijd geleden berichtten we al dat baby's vieze racisten zijn. Gelukkig zijn baby's maar nutteloze kwijlerds zonder verstand, dus ze zullen daar wel uitgroeien. Maar nu heeft onderzoek uitgewezen dat ook oudere kinderen racistische trekjes hebben en die raken ze niet zomaar kwijt.

"Ons onderzoek toont aan dat een mogelijk erg schadelijk vooroordeel dat volwassenen hebben reeds halverwege de jeugd ontstaat en zich tijdens die jeugd blijft ontwikkelen," zegt Rebecca Dore, doctoranda in de ontwikkelingspsychologie van de Universiteit van Virginia in de Verenigde Staten.

Dore vroeg kinderen van 5, 7 en 10 jaar oud om de pijn te beoordelen die mensen in bepaalde situaties zouden voelen. De situaties werden geïllustreerd met afbeeldingen waarop afwisselend gekleurde en blanke kinderen die situatie ondergaan.

De kinderen van 5 jaar oud beoordeelden de pijn van alle kinderen gelijk, ongeacht ras. Maar de zevenjarigen beoordeelden de pijn van de gekleurde kinderen als minder erg dan bij blanke kinderen. Bij de tienjarigen komt dit vooroordeel nog sterker naar voren.

Gewoonlijk verdwijnen zulke vooroordelen later in het leven, maar onderzoek heeft uitgewezen dat dit vooroordeel ook bij volwassenen aanwezig is. "Onze ontdekking geeft niet aan hoe mensen moeten ingrijpen om dit vooroordeel vroeg te stoppen," zegt Dore: "Maar deze studie geeft wel een tijdstip aan voor wanneer de interventie best plaatsvindt."

Hoewel de oorzaak van het vooroordeel onbekend is, hebben andere wetenschappers de hypothese geopperd dat het komt doordat mensen aannemen dat gekleurde kinderen een zwaarder leven hebben gehad. Dore zelf wil nu onderzoek doen naar goede remedies tegen dit vooroordeel.