Russen nemen wapens in beslag op Krim

Russische militairen hebben wapens in beslag genomen op een basis van de Oekraïense marine. Ze hebben de aanwezige Oekraïeners opgeroepen "de kant te kiezen van wettige leiders van de regio". Dit meldde het Russische persbureau Interfax zondag. Eerder hebben Russische militairen op een trainingscentrum van de marine in Sebastopol wapens in beslag genomen.

Interfax meldde korte tijd later dat de leden van de Oekraïense strijdkrachten op de Krim "massaal de zijde kiezen" van het pro-Russische bewind op de Krim dat is ingesteld als reactie op de machtswisseling afgelopen zaterdag in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Ooggetuigen meldden zondag dat er Russische troepen de hoofdstad van de Krim, Simferopol, in legertrucks zijn binnengereden.

De Krim is een basis van zowel de Russische als de kleine Oekraïense marine. De Oekraïense strijdkrachten zijn volgens waarnemers zwak vertegenwoordigd op het schiereiland de Krim. Het zou om niet meer dan 3500 mensen gaan die over het algemeen slechts licht bewapend zijn.

De strijdkrachten van Oekraïne bestaan op papier uit 130.000 man, vooral dienstplichtigen. Maar volgens waarnemers is er erg weinig geld gestoken in de strijdkrachten sinds de onafhankelijkheid van het land in 1991. Het leger heeft voornamelijk verouderd materiaal en de militairen worden erg slecht betaald. De huidige legerleider is generaal Michailo Koetsin die de post vrijdag kreeg. Hij volgde admiraal Joeri Iljin op die 19 februari was aangesteld, mogelijk omdat diens voorganger, Volodimir Zamana, niet in actie tegen betogers wilde komen.