4e noodvergadering NAVO ooit

Letland en Litouwen hebben op basis van Artikel 4 van het NAVO-verdrag een noodbijeenkomst aangevraagd van de Noord-Atlantische Raad. Dat is de vierde keer in de geschiedenis van de sinds 1949 bestaande verdragsorganisatie.

Artikel 4 stelt dat wanneer een land vreest dat haar nationale veiligheid of soevereiniteit in gevaar komt, er een noodbijeenkomst kan worden ingeroepen. Turkije deed in het verleden drie keer eerder een beroep op het Artikel: in 2003 aangaande de Irakoorlog en in 2012 tweemaal aangaande Syrië. Daarmee is de komende vergadering de eerste die door (compleet) in Europa liggende landen wordt aangevraagd.

Letland en Litouwen leden in het Sovjettijdperk onder een bewuste strategie van russificatie. Dat hield in dat er scheepsvrachten Russen naar de landen werden gestuurd om op lange termijn een meerderheid te vormen, zodat de inwoners van de Baltische staten (net als Tibetanen) min of meer vreemdeling in eigen land worden.

Litouwen heeft slechts zes procent Russen, Letland maar liefst 30 procent; de hoofdstad Riga is met een ruime 40 procent zelfs bijna voor de helft Russisch. De landen lijken bang te zijn om na de Russische invasie op de Krim ter 'bescherming van Russische belangen' in die regio, de volgende te worden op Poetins lijstje.

Om in Letland aanspraak te mogen maken op burgerrechten als stemrecht moet je kunnen aantonen Letse roots tot vóór 1945 te hebben, of middels een stringente taaltoets aantonen in elk geval Lets te spreken.  Letland heeft op het moment 400.000 staatloze burgers, hetgeen de Letten eerder al werd aangerekend bij onderhandelingen over de Letse toetreding tot de EU en de Euro. 

Wanneer de Raad bijeenkomt en wat daar besproken wordt, zal blijken zodra daar meer bekend over is.

Update 23.40 uur: 
NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen heeft zojuist laten weten dat voornoemde crisisvergadering zondag plaats zal vinden. 

ANP meldt: "In de Raad zitten vertegenwoordigers van de 28 Europese en Noord-Amerikaanse NAVO-lidstaten. Na de zitting van de Raad volgt overleg met de Oekraïense vertegenwoordiger in Brussel. Volgens een diplomatieke bron begint de zitting van de Raad om 13.00 uur en volgt het overleg met Kiev om 16.00 uur."