Russen mogen ingrijpen op Krim

De Russische president Vladimir Poetin heeft zaterdag toestemming aan de Doema gevraagd om het Russische leger in te zetten op de Krim. Volgens Poetin is dit nodig om de etnische Russen in het gebied en het personeel van de marinebasis in Sebastopol te beschermen.

Eerder zaterdag zei de voorzitter van de Doema, Valentina Matvijenko, dat Rusland extra militairen naar de Krim moet sturen om de lokale bevolking te beschermen tegen de autoriteiten in Oekraïne. De premier van de Krim, Sergej Aksjonov, vroeg het buurland zaterdag om hulp.

Update 15.53 uur:
Rusland mag "uitgebreide maatregelen" nemen om de veiligheid van Russische burgers in Oekraïne te beschermen. Dat bepaalde de Russische Raad van de Federatie (Eerste Kamer) nadat president Vladimir Poetin toestemming had gevraagd tot militair ingrijpen.

De Russische burgers en militair personeel op het Oekraïense schiereiland de Krim mogen daardoor met militaire middelen worden beschermd, meldde persbureau Interfax. Het Russische parlement riep zaterdag de president al op om actie te ondernemen om de inwoners van het Oekraïense schiereiland Krim te beschermen.

Op het schiereiland werken militairen van de Russische Zwartezee Vloot uit Sebastopol al samen met de lokale veiligheidsdiensten. De meeste bewoners van de Krim zijn etnische Russen.