Obama waarschuwt Rusland

De Amerikaanse president Barack Obama waarschuwde vrijdagavond (lokale tijd) Rusland: de Russen moeten van Oekraïne afblijven voor er een 'gevaarlijke situatie' ontstaat die de Russen 'duur zal komen te staan.'

"Elke schending van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne zou diep destabiliserend werken," stelde de president. Hoewel Obama het alleen had over 'meldingen' van Russische activiteit op de Krim, zijn de VS overtuigd van Russische militaire bemoeienis.

Minister van Defensie Chuck Hagel gaf aan niet specifiek op de situatie in te willen gaan, maar zei wel dat 'dit een bijzonder gevaarlijke situatie kan worden als [de Russen] op deze provocatieve manier doorgaan.'

Obama was duidelijk somber en voegde aan zijn statement toe: "Slechts dagen nadat de wereld naar Rusland kwam voor de Olympische Spelen, zou [buitenlandse interventie] de veroordeling van landen wereldwijd veroorzaken. De VS zullen er samen met de internationale gemeenschap voor zorgen dat welke militaire interventie in Oekraïne ook de Russen duur zal komen te staan."

De Koude Oorlog lijkt hiermee kortom officieel nieuw leven ingeblazen te zijn, zeker nu Russische troepen inderdaad de Krim zijn binnengedrongen en dit niet langer door Rusland wordt ontkend. Meer volgt.