'Al 80 verzorgingstehuizen gaan dicht'

Bij tachtig verzorgingstehuizen is al aangekondigd dat ze gaan sluiten. Zeker dertien verzorgingstehuizen zijn al dicht, concludeert de NOS zaterdag uit een inventarisatie.

De komende vijf jaar verdwijnen naar verwachting achthonderd van de tweeduizend verpleeg- en verzorgingstehuizen. Alleen mensen die zware zorg nodig hebben kunnen straks nog terecht in een verpleeghuis. Anderen moeten langer thuis blijven wonen.

Hierdoor zijn er voor veel verzorgingstehuizen te weinig patiënten om open te blijven en worden ze dus gesloten. De bewoners moeten dan verhuizen naar een ander verzorgingstehuis of weer zelfstandig gaan wonen met een thuiszorgpakket. Dit leidt volgens de NOS tot veel onrust onder ouderen. De bewoners hebben vaak weinig familie en een laag inkomen en voelen zich onveiliger als ze niet in een vertrouwde omgeving wonen.

Ouderenombudsman Jan Romme zegt tegen de NOS veel telefoontjes te krijgen. Vooral van kinderen die zich grote zorgen maken over hoe het verder moet met hun moeder of vader. In Zwanenburg, waar verzorgingstehuis Eigen Haard wordt gesloten, ketenen enkele ouderen zich zaterdag bij een protest vast aan een brug. Ze willen zo uitbeelden dat ze oud willen worden op de plek waar ze zijn geboren en getogen.