Veiligheidsraad bijeen over Oekraïne

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties buigt zich vrijdag over de crisis in Oekraïne. Het Oekraïense parlement riep eerder op de dag de hulp in van de raad, omdat het zich bedreigd voelt door 'een invasie en bezetting' door grote buur Rusland. Dat de Veiligheidsraad Oekraïne te hulp schiet lijkt onwaarschijnlijk. Rusland heeft er vetorecht.

Oekraïne klaagt dat Russische mariniers stellingen hebben betrokken rond twee vliegvelden en een haven van de kustwacht in Sebastopol. Die stad op het Oekraïense schiereiland de Krim is de thuishaven van de Russische Zwarte Zeevloot.

De Russische mariniers verklaarden naar de kustwachtbasis te zijn getrokken om te voorkomen dat wapens die daar liggen worden meegenomen door extremisten. De Russische regering liet zich niet uit over de operatie van de mariniers. Wel gaf zij toe dat er pantservoertuigen rondrijden op de Krim om daar de orde te bewaken. Eerder heeft Moskou gezegd er alles aan te doen om etnische Russen, die op de Krim de meerderheid van de bevolking uitmaken, te beschermen.

Het Westen waarschuwt Rusland zich afzijdig te houden. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry belde vrijdag voor de tweede dag op rij met zijn Russische collega Sergej Lavrov om die boodschap nog eens te herhalen.

Ook Lavrov viel in herhaling. Hij beloofde volgens Kerry dat Rusland de Oekraïense soevereiniteit en grenzen eerbiedigt, maar wees wel op de grote Russische belangen in het buurland.

Kerry liet echter doorschemeren dat de VS zich niet zonder meer laten geruststellen. Washington houdt nauwlettend in de gaten of Rusland 'niet op een of andere manier over de schreef gaat op de Krim'.

De gebeurtenissen op de Krim van de afgelopen dagen hebben geleid tot spanningen tussen Oekraïne, met het Westen aan zijn zijde, en Rusland. Donderdag trof Rusland voorbereidingen voor legeroefeningen in de buurt van het schiereiland. Rusland houdt echter vol dat dit niets te maken heeft met de onrust in Oekraïne.