Bouncer: 'Not this Romanian guy'

Donderdag oordeelde het College voor de Rechten van de Mens dat een Roemeen in een club in Amsterdam is gediscrimineerd. De man probeerde in augustus vorig jaar de Escape binnen te komen maar werd geweigerd op grond van zijn nationaliteit.

En dat is verboden, schrijft het Parool. Na controle van zijn paspoort baste de uitsmijter de Roemeen en zijn vrienden toe: "Not this Romanian guy." Omdat de vrienden kennissen waren van de op dat moment draaiende dj mocht de man uiteindelijk na bemiddeling van een manager alsnog naar binnen.

Het Parool voegt toe dat het College eerder al een Rotterdams café bestrafte. Vier Marokkaans-Nederlandse jongeren 'voldeden niet aan het klantprofiel van de zaak' en werden aan de deur geweigerd. Het 'klantprofiel' omvatte vermoedelijk geen Marrokaans-Nederlandse jongens.

Omgekeerd discrimineren Oost-Europese discotheken overigens ook. Zo maakte uw nederige verslaggever drie jaar geleden nog mee [zevende alinea] dat een bouncer alleen Pools wenste te praten en werd toegang uiteindelijk pas verleend nadat Poolse jongeren bemiddelden.

Of de weigering in dit geval kwam door nationaliteit of omdat superworm (als archetypische FOK!'er) gewoon niet hip genoeg was voor de exclusieve Warschause club, valt te betwisten.


"Ooh, let me in or I'll get physical with you..."