'Oekraïne moet extreemrechts in toom houden'

Duitsland heeft er vrijdag bij de Oekraïense regering op aangedrongen extreemrechtse elementen in toom te houden nu het land worstelt met een crisis. Kiev moet er alles aan doen om het land bij elkaar te houden, aldus het Duitse ministerie van buitenlandse zaken.

Volgens een woordvoerder van het ministerie volgt Berlijn de ontwikkelingen in Oekraïne op de voet en is het bezorgd over berichten dat de joodse gemeenschap in Oekraïne zich zorgen maakt over extreemrechtse groepen. Diezelfde extreemrechtse groepen namen deel aan de betogingen tegen Janoekovitsj en zijn regering en vormden vooral de 'spierkracht' van de protestbeweging.

Woordvoerder Sawsan Chebli noemt het belangrijk dat in Oekraïne een stabiele regering wordt gevormd. Een regering die spreekt namens alle Oekraïners, maar 'die zich duidelijk en fel afzet tegen alle extreemrechtse krachten en duidelijke taal spreekt'. De situatie op de Krim baart de regering eveneens zorgen. Alles moet in het werk worden gesteld om de eenheid van Oekraïne te bewaren, aldus Chebli.