Extreem warme winter; nauwelijks gestrooid

Door het zachte winterweer is deze winter nauwelijks gestrooid. Dat laat Rijkswaterstaat vrijdag weten. Een woordvoerder meldt dat tot nu toe slechts veertienduizend ton zout is gestrooid op de rijkswegen. Vorig jaar was dat rond deze tijd 117 duizend ton.

De eindstand kwam in 2013 uiteindelijk op 130 duizend ton uit, omdat de winter nog tot ver in maart duurde. Volgens de zegsman wordt elk jaar zo'n tweehonderdduizend ton zout ingeslagen om goed voorbereid te zijn op een strenge winter. "Het zout dat overblijft, laten we tot volgend jaar liggen. Dat kan prima. We hoeven in de zomer dan minder zout in te kopen."

Door de zachte winter werd niet alleen minder vaak gestrooid. De strooiacties die er waren, waren ook minder intensief. Daardoor is het asfalt minder beschadigd dan in voorgaande jaren.

De winter van 2014 was, zoals al werd verwacht, de een na warmste ooit gemeten. Dat meldt weeronline.nl vrijdag. Eigenlijk heeft alleen de noordoosthoek van Nederland eind januari een aantal dagen echt winterweer gehad met flink wat sneeuw en temperaturen onder het vriespunt.

Het heeft volgens weeronline.nl nog nooit zo weinig gevroren in een winter. Het kwam in De Bilt slechts tien dagen tot vorst, ongeveer dertig vorstdagen minder dan normaal. Vorig jaar werden nog 44 vorstdagen geteld. De gemiddelde temperatuur lag op zes graden. Dat is 0,6 graden lager dan de recordzachte winter van 2007. In een 'normale winter' komt de gemiddelde temperatuur uit op 3,4 graden.

Matige vorst, lager dan -5, is dit jaar voor het eerst sinds 1989 niet geregistreerd in De Bilt. De laagst gemeten minimumtemperatuur die daar werd gemeten was -3,1 graden op 3 december. In het noordoosten van het land kwam het wel tot matige vorst met -7,2 graden op 26 januari. De warmste dag van deze winter was in De Bilt 6 januari met een maximumtemperatuur van 14,5 graden.