'Computercommunicatie kan veel sneller'

Computers hebben de manier waarop we porno kijken sterk veranderd. Moesten we vroeger naar het tankstation voor een vies blaadje, tegenwoordig trekken we Busty Butt Destroyers 43 in vijf minuutjes van internet. Voor sommigen gaat dat echter nog niet snel genoeg. Twee ontdekkingen schieten hun te hulp.

De eerste ontdekking komt van Swastik Kar, een expert op het gebied van grafeen, en Yung Joon Jung, een expert op het gebied van nanobuizen. Ze combineerden hun specialismen en ontdekten dat een elektrisch signaal dat door licht wordt opgewekt veel beter werkt als silicum, waarvan de chips gemaakt zijn, gecombineerd wordt met grafeen in plaats van het gewoonlijke metaal.

Dat brengt de 'ideale' computer een stukje dichterbij: een computer data transporteert met licht en deze verwerkt met silicum. Door de vernieuwde transportmethode wordt iedere berekening een fractie van een seconde sneller. Op zich lijkt het niet veel, maar door de miljarden berekeningen per seconden die een computer doet, stapelt de tijdswinst snel op.

Dat het geen loze vingeroefening is, bewezen Kar en Jung direct. Ze maakten namelijk enkele apparaten waarmee hun principe direct in werkelijke toepassingen werd getoond. Toch zal het niet snel op de markt komen, want de apparatuur moet nog verder ontwikkeld worden om commercieel levensvatbaar te worden.

Wat wel direct klaar is voor commerciele verkoop, is een nieuwe datatransfermethode die IBM heeft ontwikkeld. Daarmee konden zij plots data verzenden met 64 gigabits per seconde. Over kabels nog wel, waarvan men vermoedde dat ze niet sneller zouden kunnen dan 32 Gb/s.

De snelheid werd overigens niet gehaald op kabels die langer zijn dan 57 meter. Daar staat tegenover dat de gebruikte kabels, zogenaamde multimodekabels, de meestgebruikte kabels in professionele en thuisnetwerken zijn. Kabels in die netwerken zijn gewoonlijk niet langer dan 50 meter.

Hoewel er speciale chips nodig zijn om de datatransfermethode zo snel te kunnen maken, is die technologie wel al klaar voor de markt.