Budget noodhulp voor 2014 al half op

Het kabinet heeft al ruim de helft uitgegeven van de 36 miljoen euro die dit jaar beschikbaar is voor hulp bij acute crises zoals die in Syrië en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Er is nu nog 17 miljoen te besteden. Dat heeft minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) maandag laten weten.

Dat er al zoveel hulpgeld is uitgegeven, komt vooral door de burgeroorlog in Syrië. Die crisis houdt de hoogste prioriteit, maar het kabinet is 'voorzichtig met toezeggingen totdat er in de loop van het jaar meer duidelijkheid komt over de diverse noden wereldwijd', schrijft Ploumen in een brief aan de Tweede Kamer.

Naast het potje voor acute crises geeft het kabinet ook vaste bedragen aan organisaties als het Rode Kruis en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. In totaal gaat het om 205 miljoen euro per jaar. Aan humanitaire hulp voor de slachtoffers van het conflict in Syrië heeft Nederland de afgelopen jaren in totaal 75 miljoen euro besteed.

Sinds afgelopen najaar wil de Tweede Kamer vooraf geïnformeerd worden als Ploumen vijf miljoen euro of meer wil besteden uit het budget voor noodhulp. De VVD vond dat Ploumen te snel de knip trok, waardoor het potje te snel leeg raakte.