BelgiŽ wil van werkloze Nederlanders af

België verzoekt steeds vaker aan Nederlanders die het sociale zekerheidssysteem onnodig belasten om dat maar in eigen land te gaan doen. Echt uitzetten kan niet, daarom wordt er dringend verzocht om binnen dertig dagen de biezen te hebben gepakt en verdwenen te zijn, bericht de Volkskrant.

Niet alleen van kansarme Nederlanders verdwijnt de verblijfsvergunning in de prullenbak, ook andere Europese onderdanen mogen vertrekken om het sociale stelsel te ontzien. Opvallend zijn de hoge aantallen Roemenen en Bulgaren die het verblijfsrecht verliezen wegens niets meer toevoegen aan de Belgische samenleving.

Ook is België veel nauwkeuriger geworden met het toewijzen van nieuwe aanvragen. Zo moeten zij bij een verblijf dat langer dan drie maanden gaat duren bewijzen dat zij inkomsten uit arbeid hebben en of die inkomsten hoog genoeg zijn om in het eigen onderhoud te voorzien. Dit wordt per geval bekeken. Hiervoor heeft België onder andere de databanken van de bijstand aan die van de Dienst Vreemdelingenzaken gekoppeld voor een betere controle.

De woordvoerster Dominique Ernould verwacht geen problemen met de Europese richtlijn vrij verkeer van personen omdat het doel van de EU-richtlijn vrij verkeer is en niet dat mensen gaan shoppen tussen sociale systemen.