Populisten verliezen iets, coalitie wint iets

In de zetelpeiling van Maurice de Hond zijn deze week wederom weinig verschuivingen te zien. Coalitiepartijen VVD en PvdA krijgen er allebei een zetel bij en de populistische partijen PVV en de SP leveren er beide een in. De opiniepeiler noemt het 'opmerkelijk' dat er al weken zo weinig verandert in zijn peiling.

De PVV is met 29 zetels nog altijd de grootste in de peiling, gevolgd door de SP met 23 zetels en D66 met 21. De VVD komt uit op negentien zetels, net als het CDA, en de PvdA moet het doen met dertien zetels.

Vier jaar geleden waren er vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen juist veel verschuivingen. Dat kwam echter doordat het kabinet-Balkenende IV toen net gevallen was. Het is volgens De Hond niet waarschijnlijk dat zich voor de verkiezingen op 19 maart nog grote verschuivingen voordoen.

De Hond vergeleek de uitkomsten met die van een peiling rond de gemeenteraadsverkiezingen in 2010. De verschillen zijn groot. Zo staat de PvdA nu op elf zetels minder dan toen en de SP juist op elf meer. GroenLinks heeft nu zeven zetels minder dan vier jaar geleden en het CDA vijf. De PVV staat staat nu twee zetels hoger en de VVD stond vier jaar terug ook op negentien zetels.

Als op 19 maart de uitslag van alle gemeenten bij elkaar wordt vergeleken met die van 2010 kan het beeld echter anders zijn, benadrukt De Hond. Volgens hem heeft dat onder meer te maken met de verwachte lage opkomst en de verwachting dat meer mensen voor een lokale partij kiezen.