Badr Hari moet de cel in

Badr Hari hoort vrijdag van de rechtbank in Amsterdam of hij de cel in moet voor een reeks mishandelingen in het Amsterdamse uitgaansleven. Het Openbaar Ministerie wil de kickbokser drie jaar de gevangenis in hebben. Justitie eiste ook een jaar voorwaardelijke celstraf.

De 29-jarige Hari wordt verdacht van acht mishandelingen en een verkeersdelict. De meest spraakmakende aanklacht is de molestatie van zakenman Koen Everink in juli 2012 in de Amsterdam Arena. Hari en medeverdachte Ferhat Y. hebben de zakenman tijdens Sensation White volgens het OM meerdere keren geschopt en geslagen.

Op de tenlastelegging staat poging tot doodslag, maar daarvoor eiste justitie eind vorige maand vrijspraak. Wel was volgens het OM sprake van een vooropgezet plan toen ze Everink mishandelden. De zakenman raakte zwaargewond en eist een schadevergoeding van 63 duizend euro.

Justitie vindt dat Hari de afgelopen jaren in het Amsterdamse uitgaansleven een 'sterk terroriserend' karakter heeft gehad. Hij zoekt zelf de confrontatie op, heeft een kort lontje en lijkt zich onaantastbaar te wanen, betoogde de officier van justitie in haar requisitoir.

Het OM acht ook zware mishandeling in de club Jimmy Woo in mei 2012 bewezen, evenals die van de mede-eigenaar van Club Air in juli 2011. Hari heeft eerder bekend in 2011 een kopstoot te hebben gegeven aan iemand in de Cooldown Café. Ook voor de meeste andere zaken op de tenlastelegging is volgens het OM voldoende bewijs.

Hari, die ruim zes maanden in voorarrest zat, erkende op de laatste dag van het proces dat zijn kracht ook zijn zwakte is geweest. "Ik kan u vertellen dat u mij hier nooit meer ziet. Dat beloof ik echt. Mijn kracht zal zeker niet meer mijn zwakte zijn, zowel binnen als buiten de ring", verzekerde hij de rechters.

Hari's advocaten Bénédicte Ficq en Marnix van der Werf stelden in hun pleidooi dat het bewijs in veel gevallen verkeerd geïnterpreteerd en weerlegbaar is. Ze vroegen voor bijna alle feiten vrijspraak. Als de rechtbank dan toch wil straffen, zou het volgens Ficq geen celstraf, maar een voorwaardelijke straf, een horecaverbod en eventueel een boete moeten worden.

De 36-jarige Ferhat Y. wordt alleen verdacht van de mishandeling van Everink. Hij krijgt daar als het aan justitie ligt twintig maanden cel voor. De Eindhovenaar is al eens eerder veroordeeld voor geweldsdelicten en zat tijdens de mishandeling van Everink nog in zijn proeftijd. Ook tegen hem wordt vrijdag uitspraak gedaan.

Update 13.45 uur
Vechtsporter Badr Hari wordt voor een aantal feiten veroordeeld. Dat heeft de rechtbank aan het begin van de uitspraak gezegd. Welke feiten dat zijn, is nog niet duidelijk. De straf is ook nog niet bekend.

Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen Hari 4 jaar cel geëist, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Volgens het OM waren nagenoeg alle feiten bewezen.

Update 13.55 uur
Ferhat Y., de medeverdachte van de mishandeling van zakenman Koen Everink, is vrijdag vrijgesproken. Er is te weinig bewijs voor zijn betrokkenheid bij de mishandeling op dancefeest Sensation, oordeelde de rechtbank in Amsterdam.

Update 14:13
Badr Hari is veroordeeld tot een jaar cel voor een reeks mishandelingen in het uitgaansleven. De rechtbank in Amsterdam legde hem vrijdag ook een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar op. Het OM had vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, tegen de 29-jarige kickbokser geëist.   Hari moest zich verantwoorden voor acht geweldsdelicten en een verkeersdelict. De meest spraakmakende mishandeling is die van Koen Everink op dancefeest Sensation in 2012. De zakenman werd volgens het OM door Hari en medeverdachte Ferhat Y. geschopt en geslagen liep ernstig letsel op. Y. werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Hari werd wel schuldig bevonden aan de mishandeling van Everink. De rechtbank sprak hem echter van een aantal feiten vrij. Zo is er niet genoeg bewijs dat de kickbokser in 2012 in club Jimmy Woo iemand een kopstoot gaf.

De vechtsporter heeft ongeveer een halfjaar in voorarrest gezeten. Begin vorig jaar werd hij op vrije voeten gesteld.

Update 15:00
Badr Hari en zijn advocaten beraden zich op het aantekenen van hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank. De raadslieden Bénédicte Ficq en Marnix van der Werf willen dat eerst rustig bespreken; zij hebben daar 2 weken de tijd voor.

Volgens Ficq betekent de opgelegde straf niet het einde van de sportcarrière van Hari. Effectief zal hij, als alles blijft zoals het nu is, nog 4 maanden moeten uitzitten, omdat hij al 8 maanden in voorarrest heeft doorgebracht. Voorarrest wordt afgetrokken van de opgelegde straf.

Dat Hari is veroordeeld in de zaak-Sensation ,,voelt oneerlijk'', vindt Ficq, omdat niet is vastgesteld wie het ernstige letsel aan de voet van slachtoffer Everink heeft toegebracht. Volgens de rechtbank is vast komen te staan dat Everink door meerdere mannen is afgetuigd. Hari heeft de eerste klap uitgedeeld, zoals hij zelf heeft gezegd.

Badr Hari zelf heeft niet publiekelijk gereageerd op zijn veroordeling.