Friezen willen ook geld voor schade gaswinning

Behalve Groningen wil ook Friesland geld zien als compensatie voor de gevolgen van de gaswinning in de provincie. Dat heeft commissaris van de koning John Jorritsma maandagochtend gezegd bij BNR. Volgens Jorritsma ondervinden de Friezen ook 'schade en overlast' als gevolg van gas- en zoutwinning.

De commissaris vindt dat als er voordeel wordt gehaald uit de gaswinning, er ook compensatie moet zijn voor de nadelen. Dat is volgens hem in het verleden ook zo afgesproken met oud-minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA).

"Nu wil ik ons niet vergelijken met Groningen, want wat daar is gebeurd, is 'by far' veel indringender dan wat bij ons heeft plaatsgevonden. Maar wij hebben ook overlast en schade", aldus Jorritsma. Hij doelt op bodemdaling als gevolg van gas- en zoutwinning, maar ook op scheuren in huizen en gebouwen.

Hij zal zich dan ook inzetten voor compensatie. "Dat is overigens ook in lijn met afspraken die Friesland met opeenvolgende ministers heeft gemaakt", aldus de commissaris. "Daar blijven we ze ook herinneren."

De Groningers kregen halverwege januari te horen dat de gaswinning in hun provincie de komende drie jaar omlaaggaat van bijna 54 miljard kubieke meter naar veertig miljard kubieke meter. Ook krijgt de provincie 1,2 miljard euro voor het versterken van gebouwen, huizen en infrastructuur.

Friesland levert vier procent van het landelijke gas.