Kamp: gevolgen accijnsverhoging afwachten

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wil niet vooruitlopen op mogelijke plannen van het kabinet om de accijnsverhoging op brandstof terug te draaien. Volgens hem is het daar nog te vroeg voor. Wel bevestigde hij vrijdagavond in Nieuwsuur dat er momenteel een onderzoek loopt naar de gevolgen van de verhoging.

"Die verhoging van de accijns daar is pas net op besloten. We moeten kijken hoe zich dat ontwikkelt. Ik denk dat we op zijn vroegst medio mei kunnen gaan beslissen wat we gaan doen", zei Kamp. Dat het kabinet al bezig zou zijn om de accijnsverhoging terug te draaien is hem niet bekend. "Alleen dat we dat gaan onderzoeken."

Volgens Kamp zie je bij dergelijke invoeringen altijd dat er veel negatieve reacties komen. "Mensen moeten er ook aan wennen. We zullen zien hoe het uiteindelijk uitpakt."

De NOS meldde vrijdag op basis van bronnen dat in plaats van de accijnsverhoging een andere lastenverhoging zou komen. Dat denkt de minister ook. "Het is duidelijk dat als je de ene maatregel niet doorvoert, je de andere wel moet doorvoeren. Het geld moet toch opgebracht worden. Wat de een niet betaalt, moet de ander betalen", aldus Kamp.

Kamp herhaalde in de uitzending verder blij te zijn dat het de goede kant op gaat met de Nederlandse economie. In reactie op de groeicijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zei hij dat het goed te zien was dat 'we harder gewerkt hebben'. "De ondernemers hebben zich er doorheen geknokt en zijn erin geslaagd om het wat beter te doen."