Chinese agenten doden 'terroristen'

Chinese agenten hebben vrijdag acht 'terroristen' gedood die hen hadden aangevallen in de onrustige regio Xinjiang. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua vrijdag gemeld.

De aanvallers kwamen met motors en auto's op de politie af gereden. Zij droegen machetes en hadden gasflessen bij zich die zij als bommen wilden gebruiken. Zij vielen in Aksu een politieteam aan dat zich verzameld had voor een patrouille. De agenten wisten meerdere aanvallers neer te schieten.

Volgens Xinhua waren zij van plan een serie zelfmoordaanslagen te plegen. Bij het geweld raakten twee politieagenten en twee omstanders gewond. Vijf politieauto's werden beschadigd. De bestorming is het laatste incident in een reeks gewelddadige aanvallen in de onrustige regio Xinjiang.

De etniciteit van de aanvallers werd niet bekendgemaakt, maar de laatste maanden komen de islamitische Oeigoeren steeds vaker in opstand tegen de Chinese heerschappij over wat zij als hun grondgebied beschouwen. Ook demonstreren ze tegen economische en sociale discriminatie en de culturele en religieuze beperkingen die de Chinese regering hen oplegt. Bij eerdere gevechten met de Chinese politie kwamen tientallen mensen om het leven.

Volgens woordvoerder voor het Wereld Oeigoerencongres Dilxat Raxit omschrijft de Chinese politie Oeigoeren opzettelijk als 'terroristen' om het gewelddadige optreden tegen deze bevolkingsgroep te rechtvaardigen. "De Oeigoeren komen in opstand vanwege de gewelddadige aanvallen en provocaties van de Chinese strijdkrachten", aldus Raxit. "Niemand kan de Chinese repressie nog langer verduren."