Miljoenenboete voor ziekenhuis om foute declaraties

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft een boete van tweeënhalf miljoen euro gekregen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vanwege foute declaraties. Bij het ziekenhuis, dat vestigingen heeft in Nieuwegein en Utrecht, is tussen 2008 en 2012 voor 24,6 miljoen euro niet correct gedeclareerd.

De declaraties zijn niet met opzet verkeerd opgevoerd, laten de NZa en het ziekenhuis dinsdag weten. Het Antonius betaalt het te veel gedeclareerde bedrag terug aan zorgverzekeraars en heeft maatregelen genomen om declaratiefouten voortaan te voorkomen.

De NZa stelde vorig jaar een onderzoek in na aanwijzingen over foute declaraties. Het ziekenhuis zelf liet ook een onderzoek doen naar het declaratieproces.

Uit het onderzoek bleek onder meer dat voor patiënten die langer dan twee uur in het ziekenhuis waren soms een standaard dagverpleging in rekening werd gebracht. Dat mag echter alleen op bepaalde afdelingen. Ook bracht het ziekenhuis spiraaltjes in rekening bij zorgverzekeraars terwijl patiënten die al betaald hadden bij de apotheek.

De zorgautoriteit heeft bij het bepalen van de hoogte van de boete rekening gehouden met de medewerking en inzet van het ziekenhuis. "De manier waarop het ziekenhuis heeft gehandeld nadat het constateerde dat er fout gedeclareerd was is een voorbeeld voor andere ziekenhuizen", aldus de NZa.

Het gebeurt niet vaak dat een ziekenhuis een boete krijgt voor foute declaraties, zegt een woordvoerder van de toezichthouder. Het gebeurde slechts een keer eerder, in 2011. Toen kreeg het Ommelander Ziekenhuis in Winschoten er een boete van een half miljoen voor.