Auto gaat bij ongeluk zelf 112 bellen

Auto's krijgen vanaf oktober 2015 een kastje dat bij een ongeluk automatisch naar de alarmcentrale belt, zelfs als de bestuurder bewusteloos is. Een commissie van het Europees Parlement stemde dinsdag in met het voorstel om de apparaatjes bij nieuwe automodellen te verplichten. Het volledige parlement en de lidstaten moeten nog wel instemmen.

Parlementariër Wim van de Camp (CDA), betrokken bij de onderhandelingen, is blij met de uitkomst. "Dit apparaat kan levens redden", aldus Van de Camp. "Sommige fabrikanten zeggen niet op tijd klaar te kunnen zijn, maar dit is geen nieuws voor hen. We praten al tien jaar over invoering, nu is het tijd om dat af te ronden."

Het zogeheten eCall-systeem brengt ambulance, brandweer en politie in de toekomst op de hoogte van de exacte locatie van een ongeluk. Niet iedereen is echter even enthousiast over het systeem. Sommige alarmcentrales hebben namelijk nu al moeite met het draaiende houden van het 112-systeem, stelt Parlementariër Dennis de Jong.

"Het verwerken van de noodoproepen van eCall kan nog erg lastig worden", zegt De Jong, die vreest dat de alarmcentrales van sommige lidstaten de extra oproepen niet aankunnen. Ook vindt hij het bezwaarlijk dat de kastjes niet uit te zetten zijn. "Alleen zo kunnen automobilisten er helemaal zeker van zijn dat er geen data wordt opgeslagen of verzonden."