'Een op vijf zzp'ers uit noodzaak ondernemer'

Een op de vijf zzp'ers kiest uit noodzaak voor een ondernemersbestaan. Dat heeft ZZP Barometer, een initiatief van online marketing- en administratiekantoor Victor Mundi, dinsdag gemeld. Nederland kende volgens het CBS vorig jaar bijna achthonderdduizend zzp'ers. Dat zou betekenen dat 150 duizend zelfstandigen voor zichzelf zijn begonnen omdat ze geen andere keuze hadden.

Volgens de enquête onder ruim zeshonderd zzp'ers kiest iets meer dan achttien procent voor een bestaan als zelfstandige omdat andere opties ontbreken. Tien procent van de ondervraagden zegt niet over andere inkomsten te beschikken.

Zelfstandigheid is met 79 procent de vaakst genoemde reden om te starten als ondernemer. Ook vrijheid (61 procent) en flexibiliteit (57 procent) zijn belangrijke motieven. Een kwart van de ondervraagden wordt zzp'er om meer te verdienen.

Volgens oprichter van Victor Mundi Jeroen Sakkers laat het onderzoek zien dat zzp'ers veel vaker bewuste ondernemers zijn dan schijnzelfstandigen. "De discussie vanuit belangenbehartigers en politieke partijen focust zich te veel op deze minderheid. De grote meerderheid is gestart uit positieve redenen."

Uit de enquête komt ook naar voren dat zelfstandigen fors besparen op het verzekeren van inkomensverlies. Sinds eind 2012 is het aantal zzp'ers met een arbeidsongeschiktheidsverzekering teruggelopen van 51 tot 39 procent. Een jaar geleden meldde verder meer dan de helft van de ondervraagden zijn pensioen goed te hebben geregeld. Nu is dat 48 procent.

Hoogleraar creatief ondernemerschap aan Tilburg University Arjan van den Born stelde vorige week in de Telegraaf dat bijna zestig procent van de kleine zelfstandigen moeite heeft om kostendekkend te draaien. Veel zzp'ers kunnen volgens onderzoek van de hoogleraar op de lange termijn alleen overleven als zij besparen op pensioen, sociale verzekeringen en ontwikkeling.