'Instituut' Jay Leno zwaait af bij Tonight Show

De Amerikaanse latenighttelevisie verliest donderdag 'een van de grote instituten', Jay Leno. "Hij is echt een van de bepalende gezichten van de latenighttalkshow geweest", zegt Dan Hassler-Forest, mediadeskundige en docent aan de Universiteit van Amsterdam, tegen Novum Nieuws. Leno presenteert donderdag, na 22 jaar trouwe dienst, zijn laatste Tonight Show.

"Wat je moet kunnen is vaak gemene, lage grappen verpakken in een soort publieke persoonlijkheid die mensen nog steeds als leuk en gezellig ervaren", vervolgt Hassler-Forest. "Dat maakt het ook een van de moeilijkste mediaberoepen: die nepheid van het format combineren met het gevoel van authentieke persoonlijkheid. En dat kon Jay Leno heel goed."

De 63-jarige Leno maakt plaats voor de jongere Jimmy Fallon. Niet onlogisch, vindt de mediadeskundige, 'gezien de snelheid waarmee dingen in de media de laatste tien jaar zijn veranderd'. "Ik denk dat je misschien elke paar jaar weer een andere host krijgt", zegt hij. "Dat het meer gaat om wat variatie erin te houden. Dat is gewoon hoe de entertainmentmarkt nu werkt."

Leno besluit zijn tweede termijn als presentator van de Tonight Show. In 2009 droeg hij het programma al over aan Conan O'Brien. De kijkcijfers liepen toen echter zo terug dat Leno werd teruggehaald. Hij wordt donderdagavond uitgezwaaid door komiek en acteur Billy Crystal en countryzanger Garth Brooks.

Jimmy Fallon presenteert zijn eerste Tonight Show op 17 februari.