Vernietigend VN-rapport over Vaticaan

De Commissie voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties heeft woensdag een vernietigend rapport gepresenteerd over de wijze waarop het Vaticaan het seksueel misbruik van kinderen door geestelijken heeft aangepakt. Het beleid van het Vaticaan maakte het mogelijk dat priesters tienduizenden kinderen konden misbruiken en verkrachten, aldus de commissie.

De commissie dringt er bij de kerkstaat op aan dossiers van pedofielen en geestelijken die hun misdaden aan het zicht wisten te onttrekken open te stellen. In het rapport werd daarnaast felle kritiek geleverd op de standpunten van de Heilige Stoel over homoseksualiteit, anticonceptie en abortus. Er moeten beleidswijzigingen komen om de rechten van kinderen en hun toegang tot gezondheidszorg te waarborgen, is het advies van de VN-organisatie.

De commissie onderworp vertegenwoordigers van het Vaticaan vorige maand aan een verhoor over de naleving van de Conventie voor de Rechten van het Kind, het belangrijkste internationale verdrag voor kinderrechten.