'Meeste zelfstandigen komen geld tekort'

Bijna zestig procent van de kleine zelfstandigen heeft moeite om kostendekkend te draaien. Zij teren daarom in op hun spaargeld of besparen op hun pensioen of verzekering. Dat blijkt uit een analyse van bijzonder hoogleraar Arjan van den Born van de Tilburg University, zo schrijft De Telegraaf woensdag.

Van den Born is initiatiefnemer van de website zzptarief.nl, waar zelfstandigen kunnen berekenen welk tarief zij moeten hanteren om geen verlies te lijden. Sinds de oprichting in 2010 zijn er ongeveer zevenhonderdduizend berekeningen uitgevoerd. Op grond van die gegevens concludeert de hoogleraar creatief ondernemerschap dat het tarief van veel zzp'ers te laag is.

In bijna veertig procent van de gevallen vragen de zelfstandigen zonder personeel bijna een kwart te weinig voor hun diensten. "Zij kunnen op de lange termijn alleen overleven als zij besparen op pensioen, sociale verzekeringen en ontwikkeling", zo stelt Van den Born in de ochtendkrant.

Gemiddeld willen zelfstandigen bruto 2850 euro per maand verdienen. Ze maken echter bijna 2100 euro per maand aan kosten, inclusief pensioenen en verzekeringen. Willen de zelfstandigen ook nog geld opzij kunnen zetten voor onvoorziene risico's, dan is een uurtarief van bijna vijftig euro nodig.