VS kennen ook antihomowetten zoals die in Rusland

De Amerikaanse regering is uiterst kritisch over de Russische wet die het 'propageren van homoseksualiteit' verbiedt, maar ook binnen de Verenigde Staten zijn er wetten die het verspreiden van informatie over homoseksualiteit verbieden. The Washington Post schrijft dat de wetten wellicht niet zo ver gaan als die in Rusland, maar wel vergelijkbaar zijn.

De staten die het infomeren van kinderen over homoseksualiteit verbieden of beperken liggen in het conservatieve zuiden van de VS. Het gaat om Alabama, Arizona, Louisiana, Mississippi, Oklahoma, South Carolina, Texas en Utah. In Alabama en Texas moeten leraren kinderen voorhouden dat 'homoseksueel gedrag' een misdrijf is, ofschoon het Hooggerechtshof in 2003 bepaalde dat het strafbaar stellen van homoseksualiteit indruist tegen de grondwet.

In Utah, de thuisbasis van de mormoonse kerk, is het 'bepleiten van homoseksualiteit' verboden. In Arizona mogen leraren homoseksualiteit niet omschrijven als 'een positieve alternatieve levensstijl' en geen notie maken dat er 'een veilige manier is om homoseksuele seks te hebben'.

De Russische regering drukte er vorig jaar een wet doorheen die 'homoseksuele propaganda aan minderjarigen' verbiedt. De wet gaat ervan uit dat informatie over homoseksualiteit de seksuele oriëntatie van een kind kan beïnvloeden.

De wet heeft bijgedragen aan grotere animositeit jegens homoseksuelen in de Russische samenleving; rechtenactivisten maken melding van een toename van pesterijen en geweld.