Hollandse kroketten niet welkom in Sochi

Nederlandse snackfabrikanten kunnen geen kroketten bij het Holland Heineken House in Sochi krijgen. Rusland houdt de Nederlandse producten bij de grens namelijk tegen, meldt snackfabrikant Van Dobben. "De Russen hebben allerlei restricties op de invoer van vlees uit Nederland", zegt een woordvoerder van het bedrijf.

"Daarom was het onmogelijk onze kroketten in te pakken en op te sturen, zoals we normaal doen", gaat de woordvoerder verder. Hoewel in de kroketten van het bedrijf geen varkensvlees zit, kunnen andere snacks lijden onder het importverbod dat Rusland heeft afgekondigd op varkensvlees uit de Europese Unie, omdat in Litouwen Afrikaanse varkenspest werd aangetroffen.

Toch hoeven Oranje-bezoekers van de Olympische Winterspelen niet bang te zijn dat ze het moeten doen met iets 'wat de boer niet kent'. Van Dobben-kok Piet Brink, die in Sochi is, heeft een Russische chef-kok op pad gestuurd om de benodigde ingrediënten lokaal in te kopen. De kroketten worden straks ter plekke door Brink en enkele medewerkers met de hand gerold, zegt een woordvoerder van de fabrikant.

Normaal worden de kroketten in een fabriek gemaakt. "Brink moet er straks honderden per dag rollen, dus het wordt flink aanpoten", zegt de woordvoerder. "Maar gelukkig heeft hij hier veel ervaring in en dus we hebben er alle vertrouwen in dat de kwaliteit er niet onder zal lijden."