Kelly van der Veer: laag IQ niet erg

Kelly van der Veer maakt zich niet druk over de hoogte van haar IQ. "Ik heb andere kwaliteiten", zegt ze tegen Novum Nieuws. "Ik heb me daar nooit druk over hoeven maken en ik heb alles wat ik wilde bereiken door keihard te vechten bereikt."

Van der Veer doet woensdagavond voor de tweede keer mee met De Nationale IQ Test van BNN. De eerste keer, in 2005, werd bij Kelly een IQ van 77 gemeten. Gemiddeld scoren mensen tussen de 85 en 115. "Je IQ zegt helemaal niets. Het leven houdt niet op als je hoog of laag scoort", aldus de 33-jarige transseksueel.

Ook visagist Thijs Willekes doet, net als onder anderen Willibrord Frequin en Prem Radhakishun, de test woensdag voor de tweede keer. In 2011 had hij een IQ van 108. "Ik verwacht dat ik naar beneden ga", voorspelt de visagist. "Ik vind het retemoeilijk, omdat je een tijdsdruk hebt door die bedenktijd." Van der Veer maakt zich daar niet druk om. "Tijdsdruk is gewoon een smoesje zodat je daar achteraf de schuld aan kunt geven als het niet lukt."

Hoewel de 37-jarige Willekes, die vanaf 24 februari weer te zien is als presentator van De Modepolitie 2.0, denkt minder hoog te scoren, vindt hij het niet heel belangrijk. "Ik vind het belangrijker hoe ik het doe in de praktijk. De test is een momentopname en daar hecht ik niet al te veel waarde aan", legt hij uit. Van der Veer wil niet voorspellen hoe ze de test gaat maken. "Ik stort me er gewoon in. Het kan regenen en het kan onweren."

Van der Veer werd in 2007 overigens afgetroefd door Bonnie St. Claire. Laatstgenoemde slaagde er destijds in om een IQ van 52 neer te zetten.