Apples recordverkoop stelt Wall Street toch teleur

Apple heeft ondanks recordaantallen aan verkochte iPhones en iPads niet kunnen voldoen aan de verwachtingen van beleggers. Het Californische bedrijf wist weliswaar beter financiële resultaten te behalen, maar de verkoopaantallen tijdens de feestdagen bleken lager dan analisten hadden verwacht.

Apple meldde maandagavond na sluiting van de Amerikaanse beurs dat het in het eerste kwartaal van het boekjaar, van oktober tot en met december, 13,1 miljard dollar (bijna 9,6 miljard euro) aan winst heeft geboekt, vrijwel evenveel als een jaar eerder. De winst komt overeen met 14,50 dollar per aandeel. De omzet steeg met zes procent tot 57,6 miljard dollar. Analisten hadden vooraf een winst van 14,09 dollar per aandeel op een omzet van 57,5 miljard dollar verwacht.

Waar analisten echter 55 miljoen verkochte iPhones hadden verwacht, bleken dat er 51 miljoen te zijn geworden. Het bedrijf verkocht daarnaast 26 miljoen iPads. Het aandeel verloor acht procent in de handel nabeurs.

De kwartaalresultaten hebben bij beleggers de angst aangewakkerd dat Apple momenteel vooral drijft op oudere verkoopsuccessen en op consumenten die al een Apple-apparaat hadden, en nu een nieuwere versie hebben aangeschaft. Het is bijna vier jaar geleden dat Apple met een geheel nieuw apparaat kwam, de iPad.

In een toelichting op de kwartaalcijfers benadrukte topman Tim Cook dat 'innovatie in het bedrijf geworteld is'. "We hebben geen moeite om met nieuwe producten te komen." Analisten verwachten dat Apple dit jaar met een smartwatch komt die is verbonden met internet. Er gaan al jaren geruchten over een Apple-tv. Daarnaast verspreidde The Wall Street Journal onlangs geruchten over een iPhone van bijna vijf inches.