Sytze van der V. binnenkort weer op straat

De veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. staat binnen een paar dagen op straat. Hij heeft geen geld meer om in zijn woning in Amsterdam te blijven, heeft hij maandagavond gezegd in een reactie op een bericht van AmsterdamFM. Van der V. stelt te vrezen voor zijn leven.

AmsterdamFM meldt dat Van der V., die in een woning zou hebben mogen verblijven van een bevriende gedetineerde, het huis heeft moeten verlaten omdat de vriend eerder vrij is gekomen dan gepland. Van der V. ontkent deze lezing.

Van der V. staat niet ingeschreven in Nederland en stelt dat hij daarom geen beroep kan doen op de sociale voorzieningen. Door geldgebrek zou hij daarom niet meer in de woning kunnen blijven. Van der V. denkt dat hij binnen twee of drie dagen op straat staat.

Zijn gezondheid is echter slecht, vertelt hij. Zo heeft hij naar eigen zeggen diabetes, wat weer hartproblemen kan veroorzaken. Op straat leven is volgens Van der V. daarom ook geen optie voor hem. Daarbij denkt hij dat als hij op een bankje in het park zou slapen, al snel bekend zou worden wie hij precies is en dat dat voor problemen kan gaan zorgen. "Als ik niet zo aan mijn einde wil komen, zal ik de cel in moeten", zegt hij.

Van der V. stelt niet te dreigen, maar alleen een constatering te doen. "Ik kan niet zomaar aan de gevangenispoort kloppen. Ik moet eerst de wet overtreden." Op welke wijze hij de wet wil overtreden, wil Van der V. niet zeggen. "Dat laat ik nog even in het midden."

Van der V. leidde een zwervend bestaan sinds de gemeente Eindhoven in 2009 weigerde hem toe te laten. Begin vorig jaar werd hij nog opgepakt omdat een agent kinderporno dacht te hebben gezien op zijn laptop. De rechtbank in Zutphen oordeelde in augustus dat daar geen sprake van was, waarna hij op vrije voeten kwam. Begin november verhuisde Van der V. naar een door een particulier aangeboden woning in Amsterdam.